9/05/2013

high school system

yhdysvaltoja sanotaan usein tilkkutäkiksi, koska kaikki osavaltiot on keskenään niin erilaisia. osavaltioiden erilaisuden takia myös koulut ja niiden toimintatavat on erilaisia ja nyt kerron kolmen päivä kokemuksen perusteella minkälaista meininki on meidän kaupunkin koulussa, eli longmeadow high schoolissa. meidän high school on niin sanottu senior high school, eli se kattaa vuodet 9-12. niinkun varmaan jokaisessa high schoolissa, meilläkin vuosiluokilla on omat nimensä: "ysiluokkalaiset" on freshmaneja, kymppiluokkalaiset sophomoreja, sit seuraavat junioreita ja vanhimmat on senioreita. täällä kaikki samana vuonna syntyneet ei ole samalla luokalla, vaan homma katotaan syntymäkuukauden mukaan. jos olet syntynyt ennen koulunalkua (eli syyskuuta) aloitat koulun "normaalisti", mutta jos olet syntynyt syyskuun jälkeen, aloitatkin koulun vasta vuoden päästä :-D vähän hassu systeemi, mutta koittakaa ymmärtää. meidän koulussa freshmanit on siis 14-vuotiaita, sophomoret 15-vuotiaita, juniorit 16-vuotiaita ja seniorit 17-vuotiaita. ite oon senior (jippikaijeijei) ja marley on on sophomore.


meidän koulussa ei oo samanlaista maanantaista perjantaihin lukujärjestystä kun suomessa, vaan meillä lukujärjestys on kahdeksan päiväinen. tota lukujärjestystä käydään maanantaista torstaihin ja perjantaisin on vielä oma lukujärjestyksensä. sanotaanko että tämä on yks niistä asioista mikä vaatii totuttelua :-D nyt alussa päivät on helppo muistaa, mutta yritäppäs joskus lokakuussa muistella että onko tämä nyt viides vai kuudes päivä lukujärjestyksessä. kahtena ekana päivänä me ei menty vielä lukujärjestyksen mukaan, joten sekin varmaan osaltaan vielä sekottaa paikkaa. ekana koulupäivänä tavattiin oman luokan kanssa kotiluokissa, jossa esittäydyin luokalleni ja ne sai kysyä multa kysymyksiä. se oli kivaa ja ne kyseli multa paljon kaikkea! musta tuntuu että suomessa kun luokan eessä on joku jolle saa esittää kysymyksiä niin kukaan ei ikinä kysy mitään. tän jälkeen täytettiin jotain papereita ja sovitettiin caps&gownseja, eli niitä graduationissa käytettäviä kaapuja ja lakkeja. täällä ollaan ajoissa liikkeellä... tiistaina sit palautettiin ne maanantaina täytetyt paperit ja käytiin syömässä. molempina päivinä päästiin jo ennen kahtatoista kotiin.

keskiviikko oli ensimmäinen lukujärjestyksen mukaan mennyt koulupäivä. täällä koulu alkaa jokapäivä 7.48 ja loppuu 2.15. joka päivä opiskellaan kuutta eri ainetta, ja yks oppitunti kestää 56 minuuttia, jonka jälkeen on neljä minuuttia aikaa selviytyä seuraavalle tunnille. voin sanoa että ei oo helppoa yli tuhannen oppilaan koulussa! jenkkien mittapuullahan meidän koulu on vielä aika pieni, mutta mun mittapuulla tää on valtava :-D eilen mulla oli ekalla tunnilla meteorlogiaa, sit usan historiaa (joka on pakollista vaihtareille), sen jälkeenmarine sciencee eli meribiologiaa ja neljännellä tunnilla oli espanjaa. tosta espanjasta en oo vielä ihan varma, joten saatan vaihtaa sen johonkin toiseen aineeseen. espanjan jälkeen oli ruokailu (josta kerron myöhemmin lisää) ja ruokailun jälkeen oli vielä liikuntaa ja kuoroo. kuorostakaan en oo ihan varma onko se mun juttu, mutta sille palkille ei oo kauhesti muutakaan kiinnostavaa tarjolla... koulun jälkeen suurin osa oppilaista jää vielä koululle, koska alkaa kouluaktiviteetit (eli esimerkiks urheiluharjoitukset, bänditreenit ja erilaiset kerhot). mulla oli eilen try outit soccerteamiin ja maanantaina pitäis tulla seinälle joukkueeseen valittujen nimilista. jännittää!

             

ja nyt siihen ruokailuun! meidän koululla on siis kuus erilaista "ravintolaa" tarjoamassa kouluruokaa, joista suurimmassa osassa on tarjolla just sitä perinteisintä jenkkiruokaa: pizzaa, hampurilaisia, kananugetteja, subeja, ranskalaisia, tacoja, tortilloja... ja ruokajuomana kaikilla mountain dew! kahtena ekana päivänä söin noita (koska kaikki muutkin) ja voin sanoo et huh ei enää ikinä. yhdestä paikasta saa päivittäin vaihtuvan menun mukaan "kotiruokaa", mutta se näyttäs jatkavan aika usein tota samaa linjaa muiden paikkojen kanssa. sit on vielä yks semmonen vähän enemmän välipalapaikka, sieltä saa jotain jugurtteja ja hedelmäsalaatteja. en oikein tiedä pitäiskö mun raahata joka päivä kouluun eväät vai maksaa pahasta kouluruuasta?

tänään meillä ei oo koulua koska rosh hasannah! se on joku juutalainen juhla, mutta en oikeen tiedä mitä siinä juhlitaan :-D koska longmeadowissa asuu paljon juutalaisia, meillä on kristittyjen ja kansallisten juhlapäivien lisäks myös juutalaiset juhlapäivät vapaina. aiemmin tällä viikolla oli labor day, mutta mulle jäi vähän epäselväks että mikä sekin on... mut onneks pääsen varmaan näihin juutalaisiin juttuihin paremmin kärryille kun kansallisiin juhlapäiviin, onhan hostperheestäni sentään juutalaisia! eli hostmom ja marley. nyt lähden aamupalalle, mutta koska te siellä käytte kohta nukkumaan niin toivotan tasapuolisesti hyvää yötä ja huomenta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti